Večen bo na vas spomin - Manica Koman, 1915
Virtualna razstava Kranjska v prvem letu vélike vojne
Vir: Kobariški muzej
Vir: Kobariški muzej
Vir: Kobariški muzej

Kobariški muzej

Kobariški muzej je posvečen dogajanju med prvo svetovno vojno na soški fronti. Prikazuje dve leti in pol trajajoče bojevanje na območju Zgornjega Posočja, posebej 12. soško bitko, znano kot preboj pri Kobaridu. Številni zelo zanimivi razstavni predmeti, relief Posočja, bogato fotografsko gradivo, rekonstrukcija kaverne in dokumentarni film prikazujejo eno največjih bitk v gorati pokrajini v vsej zgodovini človeštva. Dneve strašnih preizkušenj je v svojem romanu Zbogom orožje opisal Ernest Hemingway, za Erwina Rommla pa je kobariška bitka pomenila pomemben mejnik v njegovi bleščeči vojaški karieri. Poleg bogatega dokumentarnega in fotografskega gradiva ter eksponatov muzej s pripovedmi izkušenih vodičev ponuja pretanjen vpogled v takratno socialno, ekonomsko in politično strukturo družbe ter razgalja absurdnost in globoko neetičnost vojne. 

V muzeju je s časovnim trakom predstavljeno Kobariško od prazgodovine do danes. Izmenjuje se tudi veliko gostujočih razstav. Po številu obiskovalcev spada Kobariški muzej med najbolj obiskane slovenske muzejske zbirke. Leta 1992 je prejel najvišje državno priznanje, Valvazorjevo nagrado, leto pozneje pa muzejsko nagrado Sveta Evrope.

Kobariški muzej je idealno izhodišče za organiziran ogled Kobariške zgodovinske poti, številnih muzejev v naravi in nekdanjih bojišč v visokogorju, kamor vas po predhodni najavi popeljejo izkušeni vodiči. 

Več»