Večen bo na vas spomin - Manica Koman, 1915
Virtualna razstava Kranjska v prvem letu vélike vojne

Pomnik Cerje in Poti miru na Krasu

Foto: Občina Miren - Kostanjevica. Vir: Fundacija Poti miru

Pomnik braniteljem slovenske zemlje stoji na razglednem vrhu Cerje na zahodnem robu kraške planote, od koder se odpira širok pogled na severni del Jadranskega morja, Furlanijo, Dolomite, Julijske Alpe, Vipavsko dolino. Pobuda za postavitev tega monumentalnega spomenika vsem tistim, ki so se na tem ozemlju borili in padli, je nastala v rodoljubni organizaciji TIGR. Lokacija in vsebinska zasnova pomnika sta skrbno premišljeni.

Pomnik je zasnovan kot sedemetažni stolp oziroma trdnjava, ki bo s svojo vsebino povezovala preteklost s prihodnostjo. V sedmih etažah se bo lahko obiskovalec sprehodil skozi različna obdobja slovenske zgodovine, prelomnih časov – od prazgodovine do obdobij svetovnih vojn, vojne za osamosvojitev Slovenije do zadnje etaže z razgledno ploščadjo, ki simbolizira pogled v prihodnost.

Muzejska zbirka še nastaja. Kljub temu je od odprtja multimedijske razstave o soški fronti ob mednarodnem dnevu miru 21. septembra 2013 pomnik odprt za javnost.

Poti miru na Krasu (v neposredni bližini Pomnika) nas po mirnih, neokrnjenih predelih kraške planote vodijo na ogled najzanimivejših spomenikov in drugih objektov iz pestre zapuščine prve svetovne vojne. Speljane so daleč proč od glavnih prometnic, po obstoječih kolovozih, stezah in nekdanjih vojaških cestah.

Vse poti so urejene in označene, primerne za pohodnike, kolesarje in tudi konjenike. Obiskovalci lahko izbirajo med manj ali bolj zahtevnimi izleti in se podajo na daljšo ali krajšo pot po planoti, od koder se odpirajo čudoviti razgledi na morska prostranstva in alpske vrhove.

 

Več»