Večen bo na vas spomin - Manica Koman, 1915
Virtualna razstava Kranjska v prvem letu vélike vojne

Zbogom orožje. Dobrodošli spomini.

Orožje je že dolgo odloženo, zdaj lahko spregovorijo spomini. Zgodbe iz 1. svetovne vojne, ki so jih pripovedovali naši dedi, so bile dolgo potisnjene ob rob pozabe. Ob stoletnici začetka velike vojne jih spet postavljamo v ospredje: v okviru evropskega projekta Europeana, na slovenskem regijskem portalu Kamra, priložnostni spletni strani Televizije Slovenija in na tem mestu.
 
 

Vir: Kobariški muzej

Europeana

Projekt Europeana 1914-1918, ki se mu je pridružila tudi Slovenija, zbira prav take spomine in družinske zgodbe o vojni, ki je spremenila staro celino.

Europeana 1914-1918 – skrite zgodbe in uradna zgodovina prve svetovne vojne - je projekt, ki ga vodi Evropska digitalna knjižnica. Vire iz knjižnic in arhivov z vsega sveta povezuje z zasebnimi spomini evropskih družin. 

Na ta način bodo na enem mestu v digitalni obliki shranjeni, ohranjeni in javno dostopni dragoceni dokumenti in predmeti kulturne dediščine za prihodnje generacije.
 
 

Vir: Kamra

Kamra

»Zgodovina smo ljudje. Pišejo jo zgodovinarji, ljudje pa jo živimo in soustvarjamo, zato so pričevanja posameznikov zelo pomembna za njeno zapisovanje in ovrednotenje.«

Slovenski regijski portal Kamra združuje digitalizirano dediščino slovenskih pokrajin. Album Slovenije je namenjen zbiranju digitalnih kopij fotografij, shranjenih v družinskih albumih, pisem, dokumentov in drugih predmetov, ki jih prebivalci Slovenije, zamejci in izseljenci skrbno hranimo na svojih podstrešjih. 

Med njimi so tudi osebni spomini na veliko vojno. Da bi taki spomini ne bi ostali le osebni, da se ne bi porazgubili, lahko vsakdo  prispeva v skupno zakladnico spominov.Vsebine portala Kamra so dostopne tudi prek evropske digitalne knjižnice Europeana.
 
 

Vir: MMC RTV Slovenija

MMC RTV Slovenija

Številnim dogodkom, s katerimi bodo po svetu in v Sloveniji zaznamovali leta velike morije, s katero je svet stopil v 20. stoletje, se pridružuje tudi Medijsko središče RTV Slovenija. Ob tej priložnosti so pripravili posebno priložnostno spletno stran Prva svetovna vojna 1914-1918, na kateri zbirajo tudi fotografije, razglednice, pisma in anekdote, ki so vam jih je povedali sorodniki ali prijatelji ter druga pričevanja o prvi svetovni vojni. 

MMC-jeva priložnostna spletna stran bo predstavila tudi gradivo, ki ga hrani dokumentacija TV Slovenija, prebrati pa bo mogoče tudi najrazličnejše prispevke in poglede na štiri »leta strahot«, predhodno obdobje, ki je vojno zakuhalo, in posledice, ki še dolgo niso zbledele.