Večen bo na vas spomin - Manica Koman, 1915

Spomini na Soško fronto v Pragi

22.09.2015

V Pragi bo 22. septembra 2015 v prostorih Vojaškega muzeja na Žižkovu otvoritev potujoče razstave z naslovom Spomini na Soško fronto. Razstava na šestnajstih panojih predstavlja potek bojev s posebnim poudarkom na sodelovanju čeških vojakov, med katerimi so bili tudi nekateri pomembni češki umetniki, kot npr. slikar Josef Váchal ter pisatelj Fráňa Šrámek. Razstava med drugim predstavlja življenje na fronti v trenutkih miru, spomenike padlim vojakom, projekt Pot miru v Posočju, cerkev Sv. Duha na Javorci ter poglavitnejše muzeje iz regije ob Soči, ki razstavljajo na tematiko soške fronte in prve svetovne vojne.


Razstava je nastala ob sodelovanju med Veleposlaništvom Republike Slovenije v Pragi in Vojaško-zgodovinskim inštitutom Praga. Pri oblikovanju vsebine so na slovenski strani aktivno sodelovali tudi Tolminski muzej, Fundacija Pot miru v Posočju ter  Zgodovinski inštitut Milka Kosa Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU).

 Več (15 KB)

Povezava na prispevek RTV: http://www.rtvslo.si/prva-svetovna-vojna/v-pragi-obujajo-spomin-na-sosko-fronto-in-padle-cehe/375865