Večen bo na vas spomin - Manica Koman, 1915

Razstava "Vihar sovražen svet pretresa, Bosansko-hercegovski vojaki na soški fronti"

13.06.2014

Odprtje razstave "Vihar sovražen svet pretresa, Bosansko-hercegovski vojaki na soški fronti" v Tolminskem muzeju, 13. junija 2014 ob 19. uri.

Z razstavo, ki je nastala na pobudo umetnostnega zgodovinarja Huseina Sejka Mekanovića iz Bosne in Hercegovine, pripravila pa jo je mag. Damjana Fortunat Černilogar, želimo tudi v Tolminskem muzeju opozoriti na morijo, ki je pred stotimi leti posegla v življenja ljudi različnih narodnosti in veroizpovedi.

Razstava preko fotografskega gradiva, umetniških del slikarjev in kiparjev, ki so kot avstro-ogrski vojaki ustvarjali na soškem bojišču, ter s predmeti prikaže pripadnike bosansko-hercegovskih enot ter opozori tudi na trajne sledi, ki so jih zapustili v Posočju. Razstava se dotakne atentata v Sarajevu 28. junija 1914, prikaže bosansko-hercegovske enote in njihove posebnosti,
predstavi umetnike in njihova dela, nastala na soški fronti, izpostavi Log pod Mangartom z najlepšim spomenikom iz obdobja 1. svetovne vojne in zadnjim počivališčem padlih avstro-ogrskih vojakov ter opozori na cerkvico sv. Duha v Javorci, najlepši sakralni objekt in spomenik, zgrajen leta 1916.

 Več (44 KB)