Večen bo na vas spomin - Manica Koman, 1915

Razstava Solunska fronta v objektivu vojaškega slikarja in fotografa Dragoljuba Pavlovića

15.07.2014

V Muzeju novejše zgodovine bodo ob 19. uri odprli razstavo Solunska fronta v objektivu vojaškega slikarja in fotografa Dragoljuba Pavlovića. Razstavo bo ob 100. obletni prve svetovne vojne odprl srbski veleposlanik v Sloveniji, Aleksandar Radovanović.

Gostujočo razstavo Narodnega muzeja Valjevo iz Srbije bodo v Muzeju novejše zgodovine predstavili v sklopu razstav, ki obeležujejo 100. obletnico prve svetovne vojne.

Serija fotografij solunske fronte v Pavlovićevem objektivu, ki je bila junija na ogled v prostorih Zgodovinskega arhiva Celje. zajema fotografije vseh večjih vojaških operacij, med njimi tudi bitke na območju Gorničeva in zajetje Kajmakčalana septembra 1916 ter spopad v pristanišču Črne reke in osvoboditev Bitole novembra 1916.

Posnetki zgodovinskih osebnosti, prostovoljcev, vojaške opreme, zdravniške oskrbe in cerkvenih obredov iz leta 1917 slikajo življenje na fronti. Fotografije, ki jih je Pavlović posnel 1918 pa prikazujejo preboj solunske fronte, zajetje bolgarskih častnikov in pohod od Velesa proti Skopju, ki mu je sledila osvoboditev Srbije in Črne gore.

Med solunsko ofenzivo je bilo ubitih 42.725 ljudi. Na srbski strani so se bojevali tudi slovenski prostovoljci, ki so prebegnili iz avstroogrske strani, zato ima Solunska fronta pomembno mesto tudi v kolektivnem spominu Slovenije, so zapisali na spletni strani Zgodovinskega arhiva Celje.

Dragoljub Pavlović (1875-1956) je izhajal iz ugledne duhovniške družine, študiral je na Umetniški akademiji v Münchnu, diplomiral iz ikonoslikarstva v Rusiji, kasneje pa je kot profesor v semenišču delal v Beogradu. Kot dopisnik, vojni fotograf in slikar je v srbski vojski spremljal in pokrival vojne od leta 1912 do 1918.

Med pomembnejše sklope njegovega fotografskega opusa sodijo posnetki obrambe Beograda iz leta 1914 in serija fotografij s Solunske fronte (1916-1918), ki prikazujejo življenje srbskih sil na odseku Donavske divizije, kjer je Pavlović deloval.

Več