Večen bo na vas spomin - Manica Koman, 1915

Razstava "Prva svetovna vojna na ptujsko-ormoškem območju"

11.09.2014

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, Zgodovinski arhiv na Ptuju

Ptuj. Vir: Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož

Ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne bodo na Ptujskem gradu postavili na ogled razstavo dokumentov in predmetov iz časa te vojne na ptujsko-ormoškem območju. Razstavo z naslovom Živeti z vojno - Ptujski okraj med prvo svetovno vojno sta pripravila Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož in Zgodovinski arhiv na Ptuju.

Z arhivskimi dokumenti in predmeti bo predstavljen vsakdanji utrip življenja v zaledju med prvo svetovno vojno. "Na razstavi bo kombinacija muzejsko-arhivskega gradiva in zunanjih zbiralcev," je za STA pojasnila kustosinja Nataša Kolar.

"Radi bi prikazali vsakdanje življenje v tistem času, torej s čim so se ljudje morali spoprijeti, da so preživeli," je dodala. Tako bodo med drugim razstavili živilske karte in obveznice vojnih posojil, propagandni material in utrinke iz takratnega kulturnega življenja. "Kljub vojnim razmeram kulturna-raziskovalna dejavnost ni zamrla," je pojasnila.

Posebej je predstavljena bolnišnica Strnišče pri Ptuju, kjer bo na ogled album Albina Pogačnika iz leta 1916 z njegovimi posnetki življenja v eni od rezervnih bolnišnic. V času prve svetovne vojne so namreč v Strnišču zgradili za vojaške potrebe več rezervnih vojaških bolnišnic in taborišče za vojne ujetnike.
"Razstavo zaključujemo s primerki različnih odlikovanj, ki so jih prejeli vojaki za svojo udeležbo in hrabrost v času prve svetovne vojne," je še povedala Kolarjeva.

Razstava bo na ogled do konca junija prihodnje leto, in sicer v vzhodnem stolpu ptujskega grajskega kompleksa.

Vir: STA