Večen bo na vas spomin - Manica Koman, 1915

Pod vodstvom ministra za obrambo so se na ministrstvu sestali člani in članice Nacionalnega odbora za obeleževanje 100-letnic 1. svetovne vojne (2014–2018)

12.09.2014

Vir: MO

Na Ministrstvu za obrambo je potekala tretja seja Nacionalnega odbora za obeleževanje 100-letnic 1. svetovne vojne (2014–2018), ki jo je vodil predsednik odbora in minister za obrambo Roman Jakič. Podpredsednica odbora izr. prof. dr. Petra Svoljšak, predstojnica Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU, je članom in članicam odbora poročala o delu odbora od oktobra 2013 do septembra 2014. Med zadnjimi dogodki je še posebno izpostavila udeležbo vladne delegacije pod vodstvom ministra za obrambo Romana Jakiča na tradicionalni slovesnosti ob francoskem državnem prazniku, posvečeni spominu na prvo svetovno vojno, julija v Parizu, ter nedavno državno komemoracijo v spomin žrtvam ob stoti obletnici začetka prve svetovne vojne. Strinjali so se, da je bila slovesnost, ki je na pobudo odbora potekala pri kostnici žrtev prve svetovne vojne na ljubljanskih Žalah, na visoki ravni, tako pietetni, strokovni kot umetniški.

Člani in članice odbora so v nadaljevanju namenili pozornost prihodnjim projektom in dejavnostim za obeleževanje obletnic dogodkov prve svetovne vojne, ki se bodo zvrstili do leta 2018, ter predstavili svoje nove predloge in pobude, med katerimi nekateri vključujejo tudi čezmejno sodelovanje.

Več