Večen bo na vas spomin - Manica Koman, 1915

Odprtje razstave ob 100-letnici spominske cerkve Sv. Duha v Javorci v Tolminskem muzeju

18.06.2016

Odprtje razstave v okviru Poletne muzejske noči in 100-letnici spominske cerkve Sv. Duha v Javorci v Tolminskem muzeju,  18. junija 2016, ob 19. uri.

Razstavo Spominska cerkev Sv. Duha v Javorci – sto let »bazilike miru« bo odprl Anton Peršak, minister za kulturo RS.

Stoletna lepotica, spominska cerkev Sv. Duha v Javorci, si ob jubileju zasluži posebno pozornost. Na razstavi avtorica mag. Damjana Fortunat Černilogar posebej izpostavlja njeno izjemno sporočilo.

Cerkev so leta 1916 v pičlih 184 dneh zgradili vojaki 3. gorske brigade avstro-ogrske vojske. Zgrajena je po načrtih arhitekta Remigiusa Geylinga, vodja gradnje je bil Géza Jablonszky, rezbarska dela je opravil Anton Perathoner. Cerkvi dajejo poseben pečat secesijsko obdelan notranji prostor in v hrastove plošče vžgana imena 2565 padlih avstro-ogrskih vojakov.

Danes je Javorca na Poti miru prostor srečevanj in spomina na padle na soški fronti. Kdor obišče cerkev, edinstven spomenik miru in složnosti v prečudovitem gorskem okolju, mu zagotovo ni žal. Ker pa je precej odmaknjena od glavnih poti, smo jo v Tolminskem muzeju obiskovalcem približali z razstavo. Predstavljamo njeno zgodovino, graditelje ter  arhitekturne in umetnostnozgodovinske posebnosti. Predvsem pa izpostavljamo njeno protivojno sporočilo. 

Razstava bo v Tolminskem muzeju na ogled od 18. 6. do 30. 10. 2016, novembra pa bo predstavljena na Dunaju.