Večen bo na vas spomin - Manica Koman, 1915

Ministrica za obrambo Andreja Katič bo v ukrajinskem Lvivu slovesno odkrila spomenik padlim Slovencem med 1. svetovno vojno

23.05.2018

23. maja 2018, ob 11.30 bo ministrica za obrambo Andreja Katič na vojaškem pokopališču Ličakiv v Lvivu skupaj z namestnikom ukrajinskega obrambnega ministra generalpodpolkovnikom Petrenkom Anatoliyjem Grygorovychem slovesno odkrila spominsko obeležje Slovencem, ki so padli na fronti v Galiciji na zdajšnjem ozemlju Ukrajine. Slovesnost sodi v okvir dela Nacionalnega odbora za obeleževanje 100-letnic 1. svetovne vojne. Pred odkritjem spomenika si bo ministrica za obrambo Andreja Katič ogledala Vojaško akademijo kopenskih vojsk, po slovesnosti bo imela dvostranske pogovore s svojim gostiteljem, v nadaljevanju pa si bo ogledala tudi vojaški poligon Javorjev.

Skupaj s spomenikom, ki ga bo prav tako 23. maja 2018 odkril predsednik republike Borut Pahor v poljskem delu Galicije v Gorlicah, bo Slovenija počastila spomin na več kot 30.000 Slovencev, ki so v težkih bitkah prve svetovne vojne izgubili življenje na tem delu vzhodne fronte. Dejansko je v Galiciji padel največji delež slovenskih vojakov, ki so izgubili življenje med prvo svetovno vojno. Spomenika je zasnoval oblikovalec Janez Suhadolc in sta ročno delo slovenskih kamnosekov, ki so ju izklesali iz pohorskega tonalita iz Oplotnice.