Večen bo na vas spomin - Manica Koman, 1915

Mednarodno srečanje pisateljev na Bledu posvečeno vplivu prve svetovne vojne na literate

07.05.2014

Danes se na Bledu začenja 46. mednarodno srečanje pisateljev v organizaciji Slovenskega centra PEN. Celotno letošnje srečanje, ki se ga bo udeležilo približno 90 avtorjev iz okoli 40 centrov PEN oziroma držav, je posvečeno 100. obletnici prve svetovne vojne, ki je bila, kot je na novinarski konferenci pred začetkom dejal zgodovinar Janko Prunk, uvod v svet, v katerem živimo še danes oziroma se od njega morda počasi poslavljamo.

Danes bosta potekali okrogli mizi. Prva se bo osredotočila na vpliv, ki ga je imela prva svetovna vojna na literate, od začetnih propagandnih pristopov pa do kasnejših kritičnih pogledov, druga pa bo preizpraševala kulturne in politične posledice prve svetovne vojne.

"Prva svetovna vojna je bila humus, topla greda za vse nadaljnje dogajanje, za vzpon fašizma, socialnih revolucij," je pojasnil Prunk.
Prvo okroglo mizo z naslovom Zbogom orožje? - prva svetovna vojna skozi oči literatov bo vodil predsednik Slovenskega PEN Marjan Strojan, drugo z naslovom Živimo v vojni ali v miru? - kulturne in politične posledice velike vojne, ki jo organizira Odbor pisatelji za mir Mednarodnega PEN, pa Tone Peršak.
Kot je pojasnil Peršak, bo njihova okrogla miza posvečena razmisleku o novih strategijah, ki bi jih odbor v prihodnje lahko uporabljal pri poskusih pomirjanja konfliktih žarišč, saj se je svet od takrat, ko je bil ustanovljen, precej spremenil. Tem razmislekom bo posvečeno tudi petkovo srečanje odbora.
Današnji dan srečanja bo zaokrožil še literarni večer, posvečen častnemu gostu letošnjega srečanja, francoskemu literatu Pierru Lemaitru. Pogovor s prejemnikom prestižne Goncourtove nagrade za leto 2013, ki ga pripravljajo ob slovenskem prevodu njegovega dela Au revoir la-haut (Na svidenje tam zgoraj), bo vodil Edvard Kovač. (vir: STA)