Večen bo na vas spomin - Manica Koman, 1915

Spominska slovesnost pri ruski kapelici

27.07.2014

Društvo Slovenija-Rusija

Foto Tomaž Ovčak. Vir: Fundacija Poti miru v Posočju

Spominska slovesnost pri Ruski kapelici že več kot dve desetletji obeležuje spomin na tragični dogodek – smrt ruskih vojakov med gradnjo ceste čez gorski prelaz Vršič l. 1916. Ta osrednja, zdaj že tradicionalna prireditev ob pomniku tragedije 1. svetovne vojne, je v vseh teh letih postala simbol in stalnica v koledarjih najvišjih predstavnikov slovenskega in ruskega političnega, ekonomskega, verskega ter kulturnega življenja.


Letošnja spominska slovesnost bo v nedeljo, 27. julija 2014 pri Ruski kapelici pod Vršičem.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Jedro slovesnosti bo letos spominsko, rdeča nit dogodka pa bo stoletnica začetka prve svetovne vojne. Na slovesnosti bodo izvedli delo skladatelja Ambroža Čopija Missa pro pace (Maša za mir), napisanega prav za obletnico, ki se bo prepletalo z recitacijami odlomkov pisem slovenskih in ruskih vojakov s fronte.

Častni pokrovitelj in govornik na slovenski strani bo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Metod Dragonja, v imenu Društva Slovenija Rusija pa bo nastopil Vasja Klavora. Udeležbo so napovedali tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Janko Veber in predsednik DS Mitja Bervar.

Po napovedih bodo pod Vršič prišle tudi delegacije zgornjega in spodnjega doma ruskega parlamenta, ruske pravoslavne cerkve, ruskega ministrstva za obrambo in ruske zveze veteranov, pa tudi ruski minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov.

Po slovesnosti ob kapelici bo še družabno srečanje v Kranjski Gori, ob robu katerega bodo nastopili ruski gardisti in garda Slovenske vojske, kulturno društvo Talisman ter pevci Ruske pravoslavne cerkve.

S tradicionalno slovesnostjo ob obletnici postavitve Ruske kapelice se predstavniki Slovenije in Rusije vsako leto konec julija spomnijo več sto umrlih ruskih vojakov, ujetnikov v prvi svetovni vojni, ki jih je leta 1916 pri gradnji ceste čez prelaz zasul snežni plaz.

Vir: STA