Večen bo na vas spomin - Manica Koman, 1915

Razstava črno-belih razglednic madžarskega fotografa Rudolfa Balogha z naslovom »In ti mi boš krvava tekla …«

08.04.2016

V petek, 8. aprila 2016, ob 19.00 uri v galerijskih prostorih Ustanove »Fundacija Poti miru v Posočju« odprtje razstave črno-belih razglednic z vojno tematiko soške fronte znanega madžarskega fotografa Rudolfa Balogha z naslovom »In ti mi boš krvava tekla …«

Črno-bele razglednice z vojno tematiko so nastale leta 1917 in so delo znamenitega madžarskega fotografa Rudolfa Balogha. Čisti izkupiček od prodaje razglednic je bil namenjen vdovam in sirotam padlih vojakov na soški fronti.

Rudolf Balogh (1879-1944) je bil odličen madžarski fotoreporter in umetniški fotograf. Njegova umetniška pot se je začela pri štirinajstih letih, ko je od staršev dobil v dar fotoaparat znamke Zeiss. Šolal se je na Dunaju in se leta 1902 pridružil časopisu Vasárnap Újság (Nedeljski žurnal). Od leta 1911 je urejal revijo A Fény (Luč), leta 1914 je ustanovil revijo Fotómûvészet (Umetniška fotografija) in ves čas redno razstavljal svoja dela. Med prvo svetovno vojno je zaslovel kot izjemno plodovit vojni fotograf. Deloval je na vzhodni fronti, na soškem bojišču je bil dejaven leta 1917. Po vojni se je vrnil v Budimpešto, kjer se je ukvarjal s fotografijo in novinarstvom. Rudolf Balogh velja za enega od začetnikov moderne fotografije na Madžarskem. Zaslovel je s svojimi urbanimi nokturni, pode-želskimi pejsaži in žanrskimi prizori, njegova poznejša dela pa razkrivajo močan vpliv modernizma. Bil je zelo vpliven umetnik ter vzornik mnogim sodobnikom in naslednikom. Umrl je v bombnem napadu na Budimpešto, v katerem je bil uničen velik del njegovega opusa. Večino ohranjenih fotografij hranijo v Madžarskem muzeju fotografije v Kecskemétu.

Razstava bo na ogled 8. april – 5. junij 2016.