Večen bo na vas spomin - Manica Koman, 1915

Razstava Človek in vojna

06.06.2015

Tolminski muzej

Ob stoletnici prvih bojev na Soči in sedemdesetletnici konca druge svetovne vojne vabljeni na odprtje razstave ČLOVEK IN VOJNA, v Tolminski muzej, 6. junija 2015, ob 18. uri.

Razstavo bo odprl predstavnik Generalštaba Slovenske vojske, polkovnik RAJKO VELIKONJA.

Glasbena točka: Kvartet trobil Glasbene šole Tolmin

Vojne in različni oboroženi spopadi spremljajo človeka že od pradavnine. Zaustaviti in preprečiti jih ne morejo ne grozote, strah in trpljenje, niti razdejanje in vsesplošno uničenje, ki ga vojne povzročajo. Zakaj je tako? Zakaj človeštvo ni sposobno izstopiti iz tega neprestano ponavljajočega se cikla trpinčenja, zavojevanja in samouničevanja? To je zgolj par vprašanj, na katere bo poskušala opozoriti razstava, ki jo posvečamo vsem, ki so bili ali so, po lastni ali tuji izbiri, potisnjeni v neizprosno vojno kolesje. Vojna namreč ne prizanaša nikomur, v vojni ni pravih zmagovalcev!

Čeprav je vsebina razstave vezana na obdobje prve svetovne vojne, se od ostalih tovrstnih predstavitev vendarle razlikuje. Izpostavljen je namreč človeški in ne vojaški vidik te tragične svetovne morije, zato na razstavi ni niti enega kosa orožja in tudi na fotografijah orožje ni v prvem planu. O tej temi je bilo sicer že veliko napisanega, kljub temu pa ostajajo nekatera področja vojnega obdobja in vojaškega življenja še vedno slabo raziskana in redkeje predstavljena. Prav nanje bi z razstavo radi opozorili. Obiskovalca bi radi napeljali k razmišljanju o vojni propagandi, vojaškem absolutizmu in cenzuri, o osebnih stiskah vojakov, ki so bili dnevno soočeni s smrtjo in ubijanjem ter o različnih »ventilih«, ki so jim omogočali ohranjanje zdrave pameti in preživetje. Predstavljamo tudi življenje ljudi v zaledju soške fronte: begunstvo, pomanjkanje hrane in najosnovnejših življenjskih potrebščin, spremljanje in sprejemanje vojnih dogodkov, razcvet vojnega dobičkarstva in padec morale ter stiske in dileme, ki so se v družbi porajale ob koncu vojne.

Razstava Človek in vojna naj bi torej spodbudila razmislek o vojni in o usodah ljudi, ki se z njo soočajo. Čeprav se nam mogoče zdi oddaljena in nemogoča, lahko postane že jutri tudi naša realnost.

Del razstave obravnava tudi tematiko vračanja domov, s tem pa je razstava vključena v projekt Pot domov, ki je zasnovan s sodelovanjem sedemnajstih slovenskih muzejev in drugih ustanov.

Razstava bo na ogled od 6. junija 2015 do 30. maja 2016.

Več