Večen bo na vas spomin - Manica Koman, 1915

Državna komemoracija v spomin na umrle vojake in civilne žrtve 1. svetovne vojne

09.09.2014

Žale, Ljubljana

Foto: STA

V torek, 9. septembra 2014, bo ob 13.30 pri kostnici žrtev I. svetovne vojne na ljubljanskih Žalah državna komemoracija v spomin umrlim vojakom in civilnim žrtvam I. svetovne vojne. Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor.

Predsednikovemu govoru bo sledil umetniški program po scenariju in v režiji Marjana Bevka, v katerem nam bosta igralca Alida Bevk in Rok Vihar posredovala odlomke iz besedil avtorjev, kot so Erich Maria Remarque, René Arcos, Ivan Cankar, Rudolf Maister, Pastuškin in France Bevk, ki so bili v vojni udeleženi ali pa je ta nanje močno vplivala. Orkester Slovenske vojske pod vodstvom Andreje Šolar, Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec pod vodstvom Primoža Malavašiča in solista Mojca Bitenc ter Domen Križaj pa bodo interpretirali dela Mauricea Ravela, Wolfganga Amadeusa Mozarta in Sergeja Rahmaninova ter narodni pesmi Oblaki so rudeči in Oj, Doberdob.

V sklopu slovesnosti bo v imenu Republike Slovenije predsednik Republike Slovenije h kostnici položil venec. Pred slovesnostjo, ob 12.30, bodo lahko ob prisotnosti Garde Slovenske vojske vence ob kostnico položili posamezniki in predstavniki organizacij, ki bi to želeli.

Na proslavi bodo poleg že omenjene Garde Slovenske vojske sodelovali zastavonoše Slovenske vojske, Slovenske policije ter veteranskih in domoljubnih društev.

Slovesnost, ki jo na pobudo Nacionalnega odbora za obeleževanje 100-letnic 1. svetovne vojne (2014-2018) pripravljajo Koordinacijski odbor za državne proslave in prireditve, Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije in Služba za državne proslave pri Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije, bo mogoče spremljati tudi v neposrednem prenosu na I. programu Televizije Slovenija in I. programu Radia Slovenija.

 Govor predsednika republike (28 KB)

Podpredsednica slovenskega Nacionalnega odbora za obeležitev 100-letnic 1. svetovne vojne dr. Petra Svoljšak sprejela predstavnike nacionalnih odborov iz Hrvaške, Madžarske in Italije